Smittevern i Haugerud IF ved økende smittetall

Tallene forteller oss at også høsten 2021 gir økning i spredningen av smitte, denne gangen både for covid, influensa, forkjølelse og andre luftveisplager. Her er noen gode råd om hvordan vi i idretten og Haugerud IF forholder oss til dette.

Når dette skrives (11. november 2021), er det ingen begrensninger på normal aktivitet innenfor skoler, fritidsaktiviteter, butikker, kulturarrangementer eller serveringssteder. Noen enkeltkommuner utover i landet har lokale begrensninger, men ikke Oslo og Bydel Alna. Men situasjonen er ustabil med økende smittetall, så Haugerud IF følger fortløpende med på råd fra helsemyndighetene, kommunen og Idrettsforbundet. Må vi gjøre endringer på aktivitetene våre, gjør vi det og sender ut ny informasjon.

Aktivitet som vanlig

Dette betyr at vi i Haugerud IF driver aktiviteten vår, enten det er treninger, kamper eller møter, som vanlig. Men vi passer på to ting

  • Generell forsiktighet og oppfølging av de enkle smittevernreglene
  • Dersom det oppstår smitte blant våre medlemmer, trenere, ledere eller andre som er nært på aktiviteten vår følger vi de reglene som vi får fra leger eller myndigheter.

Gjør vi det slik, kan vi både bidra til å forebygge sykdom og drive idrettene våre som vanlig!

Mange slags smitte i omløp

Høsten og vintermånedene er normalt tid for det som samlet kalles luftveisproblemer: Hoste og nysing, forkjølelse, influensa og i noen tilfeller lungebetennelse. I år blir sykdomsbyrden forsterket på grunn av koronaen og utbredelse av RS-smitte. Ofte kan det være vanskelig å vurdere hva som er hva. Sår hals og hoste; er det forkjølelse, en begynnende influensa eller kanskje covid? Svaret på dette avgjør om man skal delta på trening, kamper eller andre arrangementer der man er nært på andre.

På smittetoppen igjen

Statistikken for covid-19 tyder på at vår bydel og resten av Groruddalen igjen ligger i Norgestoppen i antall smittetilfeller. Men tallene for alvorlig syke, innlagte og døde er foreløpig lavt; så lavt at myndighetene ikke har satt inn restriksjoner på aktivitet her lokalt. Blir belastningen på helsevesenet for stor, kan det komme endringer.

Hvilke symptomer skal man se etter?

Det finnes flere artikler på nettet som forklarer forskjellene på symptomer for korona, influensa og forkjølelse, for eksempel denne. Denne artikkelen inneholder også gode råd.

Noen enkle tiltak

Har du mistanke om at det kan være korona, bør du ta en hurtigtest eller bestille en vanlig test. Har du en vanlig forkjølelse, er det allmenntilstanden din som avgjør om du skal trene (forsiktig) eller stå over en trening eller to. Hvis du velger å delta, er det fornuftig overfor andre å holde ekstra avstand, vaske eller sprite hender regelmessig, ikke hoste eller nyse på andre og unngå håndhilsing, klemming osv.

Hvis noen er smittet

Vi har de siste dagene hatt noen tilfeller av spillere, trenere eller ledere som har fått påvist koronasmitte. Da gjør vi det slik:

  • Den som får påvist smitte, varsler dem som man har vært i nærkontakt med de siste dagene slik at disse kan gjøre egne vurderinger og være obs på evt. symptomer.
  • Det er ingen fare å stå over et par treninger/kamper for å være på den sikre sida og ikke bidra til eventuell smittespredning.
  • De som har vært i nærheten av den smittede og ikke er vaksinerte, må raskt ta en test eller hurtigtest.
  • De som er fullvaksinert, kan leve som vanlig til man evt. kjenner symptomer på korona.
  • Hvis man ikke opplever symptomer, kan man gå på skole, jobb og trening som vanlig.
  • Får man symptomer, tar man en test.