Årets idrettslag

- Dette er stort! Pris som ”Årets idrettslag” er en stor ære og en stor oppmuntring for alle våre frivillige. Og det har de virkelig har fortjent. Vi har mange ivrige frivillige i klubben, og dette gir inspirasjon til å stå på videre, sier leder for Haugerud IF, Dag Endal.

De yngste trommer 25 nov 2014 - 600p.jpgPrisen som Årets idrettslag 2016 har Haugerud IF ble overrakt et arrangement der ordfører i Oslo, Marianne Borgen, var vertskap. Prisen blir delt ut i et samarbeid mellom Bymiljøetaten i kommunen og Oslo idrettskrets.

Juryen begrunner sitt valg med at Haugerud IF har valgt å gå utenfor de vanlige idrettsrammene og ta et utvidet samfunnsoppdrag. Den viser til vår nye visjon ”Haugerud IF – setter hele lokalmiljøet i bevegelse” og at denne signaliserer at klubben tar samfunnsoppdraget på alvor. Ikke bare i ord, men også i praksis gjennom aktivitetstilbudet.

Juryen lister opp de mange aktivitetene som klubben har, både av klassiske idretter og nyere; blant annet innebandy, cricket, badminton, tennis, sjakk, capoeira og dans.

Utenfor boksen

Leder Dag Endal bekrefter at Haugerud IF har forsøkt å tenke ”utenfor boksen”. – Og det hyggelige er at vi har lyktes med dette i stor grad. Nå har folk på Trosterud og Haugerud flere aktiviteter enn før å velge mellom. For klubben har det betydd at vi har fått engasjert nye frivillige og nye aktive.

Oversiktsbilde - 600p.jpgVi synes det er ekstra hyggelig at juryen viser til flere eksempler på ansvaret vi tar utenfor idrettsbanene, sier Endal. Det pekes på at HIF har vært sentral i å starte opp et samarbeidsråd for frivilligheten i nærmiljøet og at klubben er engasjert i oppstart av et Områdeløft som Bydel Alna har tatt initiativet til, samt at HIF driver Åpen hall som et tilbud for ungdom på lørdagskveldene.

Bredde og elite

Breddeidrett og samfunnsansvar kan fint kombineres med toppresultater, mener juryen: ”Selv om Haugerud IF først og fremst er et idrettslag for nærmiljøet og breddeaktiviteten, leveres det også gode sportslige prestasjoner. Mest aktuelt er klubbens innebandylag for herrer som nylig har kvalifisert seg for Eliteserien, mens badmintongruppa er over mange år godt etablert i Norgeseliten”.
”Men det er uten tvil idrettslagets posisjon i lokalsamfunnet som danner grunnlaget for kåringen av årets idrettslag 2016”, skriver juryen. ”Vi håper prisen gir ytterligere energi til det gode arbeidet med å sette lokalmiljøet i bevegelse».

Det var mange som ble hedret og priset under seremonien i Oslo rådhus, bl.a. Sajandan Rutthira fra Furuset IF som Årets ildsjel og 10 Oslo-utøvere som fikk hvert sitt stipend fra Oslo idrettskrets.

 

I tillegg til å bli kåret til Årets Idrettslag 2016 ble vår leder Dag Endal, kåret til Årets Idrettsleder 2016

Helt siden 1959 har Akers Avis Groruddalen delt ut priser for å skape oppmerksomhet om idrettsaktiviteten her i dalen. Til å begynne med var det en årlig pris til en utøver, men etter hvert har også en utvalgt idrettsleder blitt hedret med pris hvert år. I 2005 var det Haugerud Badmintons Tore Granerud som ble årets idrettsleder, og nå i år var det altså klubbleder Dag Endal som fikk æren av å gå i Tores fotspor.

Bildet viser Haugerud IFs to vinnere av Årets idrettsleder, Tore Granerud til høyre og Dag Endal med beviset for at han fikk samme utmerkelse i år.ToreGranerudogDagEndal

– Det var ekstra fint at vi hadde kandidat i begge klasser, både utøver og leder. Vi er en typisk breddeklubb, men Marius Myhre Fartums badmintonspill helt i verdenseliten viser at breddeidretten også kan få fram
utøvere på veldig høyt nivå. De to nominasjonene er et fint symbol på bredden i det klubben står for, sier Dag Endal.

Bildet til høyre viser fire av de fem nominerte til Årets utøver 2015. Nummer to fra høyre står Christer Myhre Fartum som møtte for sin bror Marius som var opptatt med turneringsspill utenlands. Marius spiller nå mange konkurranser for å skaffe seg poeng til OL-kvalifiseringen.

Utvikling av lokalsamfunnet

Dag er spesielt glad for at juryens begrunnelse pekte på det klubben bidrar med utenfor idrettsbanen i form av lokalsamfunnsutvikling. – Det er viktig å skåre mål og sanke poeng når man er på banen og i konkurranse. Når konkurransen starter, må vi være intenst opptatt av å vinne. Men når det kommer til stykket, når dommeren har blåst av kampen og konkurransen er over, da må vi også fokusere på idrettens samfunnsoppgave.

Haugerud IF skal gjøre Haugerud og Trosterud til et enda bedre sted å bo. Vi skal dyrke vennskap og lagånd blant barn og unge, vi skal gi dem trygge og utviklende oppvekstmiljøer, og vi skal gi både unge og voksne gode opplevelser. Jeg er glad Kandidater Årets idrettsutøver.jpgfor at juryen og Akers Avis har sett og vil løfte fram dette, sier klubblederen.

– Litt flaks må til!

I sin takketale under prisutdelingen på Linne Hotell sa Dag Endal at den som skal lykkes i idretten også må ha en porsjon flaks. – Hardt arbeid må til, men for å lykkes fullt ut, trenger man også flaks. Det har jeg hatt! Vi har de siste par årene opplevd et lykkelig sammenfall av positive trender i lokalmiljøet. Skolene drives godt. Boost Haugerud har skapt entusiasme blant unge familier. Bydel Alna har satset på Haugerud og Trosterud i økende grad. Og vi har mange frivillige grupper og foreninger som alle gjør gode ting i nærmiljøet. Alt dette har bidratt til å gi lokalmiljøet vårt et løft, og det har Haugerud IF nytt godt av. Samtidig har vi forhåpentligvis bidratt til løftet på vår måte.

 

 

Den lokale entusiasmen blir nå mer organisert. Frivillige krefter har startet «Samarbeidsrådet Trosterud/Haugerud», som allerede har fått de fleste av borettslagene og mange foreninger som medlemmer. Dag Endal fra idrettslaget ble valgt til rådeDag Endal og Jonas Uglem Mobakken.jpgts første leder. I neste runde kommer Bydel Alna til å sette i gang et Områdeløft Trosterud Haugerud, kanskje fra 2017. Under denne paraplyen skal bydelen og frivillige krefter samarbeid om å heve kvaliteten på det fysiske og sosiale miljøet.

Bildet  viser Jonas Uglem Mobakken fra Ammerud sammen med HIF-lederen. Jonas fikk prisen som Årets utøver i Groruddalen for sin gullmedalje i skiskytter-VM for junior i Minsk.