16 barn fikk nytt belte i capoeira

16 stolte barn. Stolte med god grunn. De har gjennomgått en gradering til nytt belte. Noen fikk belte for første gang, andre fikk belte i en høyere grad. Gradering foregår med en seremoni som på capoeiraens språk heter «batizado», og denne gangen ble den gjennomført 19. mai i samlingssalen på Trosterud skole.

–  Vi er veldig fornøyde med arrangementet, sier Marit Halsvik Lillealtern. Marit er en av ildsjelene i Haugerud IF Capoeira, som også har navnet Oslo capoeiraklubb. – Det ble en kjempefin dag og helg for capoeiraen på Haugerud. Godt oppmøte, mange glade barn og familiemedlemmer, og vi som er utøvere og instruktører lærte masse.

På batizadoen denne gangen var det 16 barn i alderen 6-12 år som graderte. Barna hadde laget et lite show som de framførte i begynnelsen, og alle fikk spille med en eller flere av de besøkende for sitt belte. Mestere og professorer spilte dessuten litt med hverandre slik at publikum og ungene fikk se capoeira på høyeste nivå. Etter graderingsseremonien var det en liten fest for alle deltakere, gjester og publikum.

Prominente mestere på besøk

Når det arrangeres batizado på Haugerud, inviteres det alltid inn gjester, både framtredende utøvere fra andre land som har status som «mestere» og tilsvarende fra capoeiramiljøet i Oslo og andre steder i Norge. Vi hadde først og fremst besøk av mestre Ceara, fra Capoeira Canigó i Girona (Spania), forteller Marit som også har capoeira-tittel professora. – Han er mester innen «vår familie», Associação Capoeira Senzala de Santos.

M. Ceara og hans elev fra Spania kom allerede 16. mai og fikk dermed med seg en strålende 17. mai på kjøpet. I tillegg hadde han workshop med barn og voksne lørdag og søndag. På workshopen kom også noen elever fra andre klubber i Oslo.

–  Treneren vår, Contra-mestre Agnes (Oslo capoeiraklubb), deltok selvfølgelig i batizadoen, legger professor Ove-Kenneth Nilsen til. Han er en annen av ildsjelene i capoeiraen på Haugerud. – I tillegg hadde vi besøk av Mestre Marcelo Angola som holder til i Stockholm, Mestre Benivaldo som er i Vestby og professorer og instruktører fra forskjellige grupper i og rundt Oslo. Totalt var det representanter for sju forskjellige capoeiragrupper til stede.

Batizado: Feire framgang

Professora Marit forklarer at en batizado handler om å feire deltakernes jevne arbeid over tid, og det er ikke en eksamen. Det går altså ikke an å «stryke» i en capoeira- gradering. – Vi forbereder oss allikevel godt, og det er viktig både for oss og ungene at de får vise seg fra sin beste side og at publikum får se framgangen fra i fjor.

–  I tillegg er batizadoer en anledning til å vise fram capoeira på høyt nivå. For oss i klubben er det årets høydepunkt, og det ligger mange måneders planlegging og arbeid bak arrangementet. Alt fra å søke om økonomisk støtte for å i det hele tatt kunne gjennomføre, til å flette belter og lage mat.

Respekt og akrobatikk

Som bildene viser, gjennomføres batizadoer i en sirkel med alle deltakere pluss mestere som spiller instrumenter og synger sanger på portugisisk, siden capoeira har sin opprinnelse blant slaver i Brasil. To og to av deltakerne går inn i sirkelen, hilser på hverandre og på mesterne for å vise respekt, og så «spiller» de to utøverne med hverandre på golvet inne i sirkelen.

For den som ikke har sett capoeira, handler det å «spille» om å gjennomføre en kampsportaktivitet som ligner på taekwondo eller kickboksing, men uten at deltakerne berører hverandre. Alt skjer med sakte og myke bevegelser og til musikk, og deltakerne spiller med hver andre, ikke mot hver andre. Smidighet, balanse og koordinering vektlegges, og capoeira på sitt beste er akrobatikk på høyt nivå.

(Tekst/foto: Dag Endal)